Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UPT, furnizor de expertiză academică în proiecte de combatere a efectelor schimbărilor climatice

 
 
UPT, furnizor de expertiză academică în proiecte de combatere a efectelor schimbărilor climatice

Furnizor de expertiză academică în proiecte de combatere a efectelor schimbărilor climatice

4 Octombrie 2024

 

 

UPT, furnizor de expertiză academică în proiecte de combatere a efectelor schimbărilor climatice

 

În vestul țării se investesc fonduri europene pentru a combate efectele schimbărilor climatice, astfel încât populația să fie ferită de calamități generate de secetă, inundații sau incendii de vegetație, prin proiectul Land4Climate. Proiectul își propune să abordeze provocările asociate cu reziliența climatică în regiunile afectate de probleme legate de climă, recunoscând rolul crucial al soluțiilor bazate pe natură (NBS) pentru a promova schimbări sistemice.

Land4Climate a debutat anul trecut în septembrie și, pentru a căuta cele mai eficiente variante de implementare a proiectului,  cei 17 parteneri și-au dat acum din nou întâlnire la Universitatea Politehnica Timișoara, parte din consorţiu, alături de o altă instituţie din vestul ţării -  Administrația Bazinală de Apă Banat.

Evenimentul a fost deschis de prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector UPT responsabil cu cercetarea științifică, inovarea și transferul tehnologic.

La eveniment au participat 60 persoane (cercetători, reprezentanți ai autorităților locale si regionale, membrii ai instituțiilor interesate în protejarea mediului), care au lucrat la identificarea unor soluții verzi, fezabile, preconizate a fi implementate în perioada următoare, pe terenuri private, având ca scop obținerea rezilienței climatice.

Valoarea totală a proiectului este de 12.904.833,50 euro, fondurile fiind asigurate integral prin Programul Horizon Europe al Comisiei Europene. 

,,Considerăm că acest proiect este deosebit de necesar pentru România, ţinând cont de faptul că schimbările climatice sunt din ce în ce mai agresive - am putut vedea inundaţii recent, nu numai în România, ci și în centru și estul Europei - și sperăm să fim un exemplu de bune practici și pentru alte instituţii și iniţiative de acest gen”, a declarat ș.l.dr.ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, director proiect Land4Climate.

Alături de Universitatea Politehnica Timișoara,  în consorţiu mai sunt 5 universităţi - Universitatea Tehnică din Dortmund, Universitatea RWTH Aachen, Universitatea din Bologna, Universitatea Jan Evangelista Purkyně și Universitatea de Resurse Naturale și Știinţele Vieţii (BOKU) Viena - care își unesc forţele pentru a furniza datele pe care se sprijină lucrările de infrastructură ce se vor realiza prin acest proiect în 6 ţări, respectiv  Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, România și Slovacia. Mai multe informaţii despre proiectul Land4Climate se pot obține accesând site-ul acestuia: www.land4climate.eu.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +