Punct de vedere cu privire la
„Exerciţiul Naţional de Metaranking Universitar – 2016”
Universităţile româneşti se confruntă cu o multitudine de probleme dintre care, evident, cele financiare ocupă un rol major. În acest context, sunt cunoscute eforturile concertate ale universităţilor şi ale asociaţiilor acestora (CNR, ARUT, Consorţiul Universitaria, Academica Plus) de a solicita factorilor responsabili – Parlament, Guvern – creşterea progresivă a bugetului alocat educaţiei şi cercetării. În acelaşi timp, alocarea unei finanţări suplimentare semnificative, ţinând cont de criterii de performanţă, „pe baza unei metodologii obiective, transparente la a cărei elaborare să fie implicaţi şi reprezentanţii tuturor asociaţiilor universitare” (a se vedea Comunicatul ARUT din 28.10.16) trebuie să susţină în continuare, în mod absolut necesar, creşterea perfomanţelor educaţionale şi de cercetare şi, nu în ultimul rând, îmbunătățirea vizibilității şi imaginii internaţionale universităților românești. Realizarea „Exercițiului Național de Metaranking Universitar – 2016” poate fi deci privită în aceste coordonate.
Astfel, preocupările Consorţiului Universitaria de a propune o metodologie proprie pentru finanţarea suplimentară a universităţilor de excelenţă, enunţate in spaţiul public de ceva vreme, şi-au găsit suport, având în vedere şi contextul favorabil, prin publicarea acestui raport elaborat de Grupul de experţi de înalt nivel (High Level Experts Group), numit prin Ordinul de ministru nr. 5665, din 27.10.2016.
Documentul în cauză a trezit un interes deosebit şi opinii diverse. În numele ARUT, vă prezentăm în continuare cîteva puncte de vedere şi poziţia universităţilor tehnice componente.
*
Analiza poziţionării universităţilor româneşti în rankingurile internaţionale porneşte, în cadrul acestui „exerciţiu” de metaranking, de la un set de principii care nu asigură o evaluare în profunzime a calităţii educaţiei şi cercetării universitare.