Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UPT și British Council Romania au semnat un parteneriat pentru organizarea Circular Cultures Design School 2025

 
 
UPT și British Council Romania au semnat un parteneriat pentru organizarea Circular Cultures Design School 2025

UPT și British Council Romania au semnat un parteneriat pentru organizarea Circular Cultures Design School 2025

10 Iulie 2025

 

 

 

 

 

La sediul Rectoratului Universității Politehnica Timișoara a avut loc miercuri, 9 iulie 2025, semnarea contractului de parteneriat între UPT și British Council Romania pentru realizarea unor activități educaționale și culturale de interes comun, document semnat de conf.univ.dr.math. Liviu Cădariu-Brăiloiu, președintele Senatului UPT, și Abdi Hassan, director al British Council Romania.

Potrivit parteneriatului, cele două instituții vor organiza, în luna septembrie, Circular Cultures Design School Timișoara 2025, un program de formare profesională destinat designerilor, arhitecților, urbaniștilor, managerilor culturali și studenților  din aceste domenii aflați la început de carieră, respectiv studenților la inginerie. Acesta oferă o platformă pentru schimbul de experiențe, experimentare colaborativă și dezvoltarea competențelor orientate spre designul durabil și circular. Școala de design își propune să sprijine profesioniștii creativi prin promovarea unui dialog critic și prin consolidarea cunoștințelor și abilităților practice în domeniul designului circular și să formeze studenții la inginerie ca viitori inovatori în contextul Industry 5.0, oferind competențe tehnice, critice și creative, relevante într-o industrie marcată de sustenabilitate, digitalizare și responsabilitate.

În cadrul evenimentului, Abdi Hassan, director al British Council Romania, a apreciat deschiderea și angajamentul UPT pentru activități culturale și sportive, iar conf.univ.dr.math. Liviu Cădariu-Brăiloiu, președintele Senatului UPT, și-a exprimat speranța că, pe viitor, parteneriatul ar putea fi chiar extins, în special pe partea de cercetare.

Semnarea acordului a avut loc în completarea unui alt eveniment, devenit deja tradițional în Universitatea Politehnica Timișoara, care reflectă buna colaborare româno-britanică: acordarea Premiului „The Scott-Gădeanu Travelling Scholarship” pentru cea mai bună lucrare de licență în domeniul ingineriei structurale de la Facultatea de Construcții a UPT. Competiția reunește candidații selectați la nivelul comisiilor de licență pentru programele de studii CCIA, ICE, ICG, premiul, în valoare de 1.500 de lire sterline, fiind acordat de Fundația „The John Scott Memorial Trust”, cu sediul în Edinburgh, UK.

Conform specificului acestei competiții, imprimat de ing. John Scott la inițierea ei, câștigătorul premiului  ar urma să utilizeze banii pentru o călătorie de documentare cu specific tehnic, participare la o conferință în domeniul ingineriei structurale, sau practică la o firmă din străinătate în vederea familiarizării cu tehnologii moderne în domeniul construcțiilor. Ulterior călătoriei de documentare realizate, absolventul premiat prezintă o informare în cadrul facultății, în fața colegilor ce urmează să absolve studiile de licență în anul universitar următor.

Decernarea diplomelor pentru cele mai bune lucrări de licență a avut loc la Rectoratul UPT, în prezența reprezentanților British Council Romania și ai Facultății de Construcții din cadrul UPT. Studenții premiați sunt următorii:

  • Premiul I - Paul-Eftimiu Tudor, cu proiectul unei clădiri cu funcțiunea de birouri, cu regim de înălțime S+P+8E, elaborat sub coordonarea asist.dr.ing. Viorel Todea;
  • Premiul II - Andra Funariu, cu un proiect de structură metalică pentru Laboratorul de Încercări pe Materiale și Structuri al Departamentului CMMC, elaborat sub coordonarea prof.dr.ing. Aurel Stratan;
  • Premiul III - Tabita Pintea, pentru proiectul unui spital cu structură din beton armat, elaborat sub coordonarea asist.dr.ing. Viorel Todea;
  • Mețiune - Sebastian-Cristian Andrei, pentru proiectul unei clădiri pe parter, cu structură în cadre din oțel, cu destinația unitate reciclare, elaborat sub coordonarea prof.dr.ing. Florea Dinu și ș.l.dr.ing. Călin Neagu.

Câștigătorul Premiului I și al bursei de 1.500 de lire sterline, Paul-Eftimiu Tudor, a declarat că intenționează să-și continue studiile și cu un masterat și că va folosi suma primită pentru participarea la o conferință internațională la care participă și coordonatorul său.

* * *

Inginerul John Scott, un scoțian din Edinburgh, cu o carieră marcantă în domeniul ingineriei structurale, este un vechi prieten al Facultății de Construcții de la Timișoara, prima sa vizită datând din anul 1991, când a legat o relație profesională și de prietenie cu decanul de atunci al facultății, prof.dr.ing. Liviu Gădeanu. A contribuit în mod decisiv și pe termen lung la buna funcționare a programului de studii Inginerie Civilă în limba Engleză (ICE) prin sprijinirea unei serii de stagii de documentare individuale ale unor studenți și cadre didactice de la Timișoara în Marea Britanie.

John Scott a fost și fondator al SRUE (Scottish Romanian University Exchange), fundație britanică înființată pentru sprijinirea educației tehnice în limba engleză din România. În scurt timp a fost creată și o filială SRUE în Timișoara, principalul său rol fiind de sprijinire a studenților și cadrelor didactice române din domeniul ingineriei civile prin schimburi de experiență în Marea Britanie și stimularea performanței educaționale prin premii acordate studenților români.

De-a lungul timpului, prin acest program, zeci de studenți români au avut ocazia de a studia la Universitatea din Edinburgh, iar studenți britanici au venit să studieze la Universitatea Politehnica Timișoara, înregistrându-se, de asemenea, și o serie de schimburi de cadre didactice. Fondurile acordate de SRUE studenților români aveau ca proveniență colecta publică, respectiv sume din venitul personal al lui John Scott. În condițiile în care bursele Socrates/Erasmus erau insuficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente stagiului studenților români la Edinburgh, SRUE a plătit, în toată perioada, câte 1500 GPB pentru fiecare student, pentru suplimentarea burselor.

După decesul său, în 2012, John Scott a lăsat moștenire, prin testament, studenților și cadrelor didactice de la Facultatea de Construcții a UPT (domeniul ingineriei structurale), suma de 180.000 GPB pentru susținerea educației tehnice în limba engleză. Pentru a avea acces la această moștenire pe cale testamentară se creează, în februarie 2014, cu sprijinul UPT, Fundația The John Scott Memorial Trust, cu sediul la Edinburgh. Legătura fundației cu Universitatea Politehnica Timișoara se face printr-un grup de patru custozi români (acad. Dan Dubină, prof.dr.ing. Raul Zaharia, prof.dr.ing. Valeriu Stoian și conf.dr.ing. Mircea Georgescu) care decid prin vot asupra modului de cheltuire a fondurilor.

În prezent, direcțiile de acțiune ale Fundației The John Scott Memorial Trust se îndreaptă spre susținerea financiară a studenților de la programul de studii ICE (câte doi studenți din anul III), care beneficiază și de suport Erasmus+ pentru un stagiu didactic de un semestru la Universitatea din Edinburgh și premierea celei mai bune lucrări de diplomă în domeniul ingineriei structurale.

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

 
UPT și British Council Romania au semnat un parteneriat pentru organizarea Circular Cultures Design School 2025
UPT și British Council Romania au semnat un parteneriat pentru organizarea Circular Cultures Design School 2025
UPT și British Council Romania au semnat un parteneriat pentru organizarea Circular Cultures Design School 2025
UPT și British Council Romania au semnat un parteneriat pentru organizarea Circular Cultures Design School 2025
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2025 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +