Așa cum sublinia și rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, în 2023, anul Capitalei Culturale Europene, „important este cu ce rămânem după ce se încheie”. Iar acum, la început de an 2024, UPT dovedește că implicarea și susținerea a numeroase evenimente și proiecte culturale sau aflate la granița dintre știință și artă nu a fost trecătoare.
Joi, 15 februarie 2024, a avut loc, la centrul MV Sci-Art, vernisajul expoziției „Almost night, almost light”, a artistului clujean Mathias Bar, eveniment organizat de Galeria de artă contemporană META Spațiu.
După cum a declarat directoarea Centrului, Mirela Vlăduți, „Almost night, almost light” este o cercetare profundă a complexității existenței umane, invitând spectatorii să navigheze printr-o rețea densă de povestiri vizuale. Explorarea lui Mathias Bar merge dincolo de superficialitate, adâncindu-se în dimensiunile ascunse ale psihicului uman, unde monștrii ascunși în interior sunt dezvăluiți într-un mod metaforic. Deși adânc înrădăcinată în simbolism și metaforă, opera lui Bar transcende granițele culturale și temporale, invitând la o introspecție asupra naturii multifațetate a identității, asupra tensiunii dintre ceea ce se vede și ceea ce este ascuns. Lucrările sale dezvăluie adesea scene suspendate în fluiditatea timpului: personaje eterice care navighează prin peisaje onirice, creaturi mitice și dinamici complicate între figurile umane și animale sălbatice, impulsionând un sentiment de conexiune și introspecție, mai degrabă decât teamă sau înfricoșare.
Prezent la eveniment, Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, a apreciat deschiderea Universității Politehnica Timișoara către evenimente culturale, atât pe parcursul anului 2023, cât și acum, după încheierea programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.
Mathias Bar este un artist contemporan tânăr, născut în Cluj-Napoca, unde trăiește și activează în prezent. Prin lucrările sale, Mathias sfidează normele și convențiile sociale, determinându-i pe privitori să contemple interacțiunea complexă dintre dualitate și identitate. Picturile sale estompează liniile dintre înșelăciune și înțelepciune, explorând teme legate de bine și rău, pradă și prădător.
Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 21 aprilie 2024.