Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mesajul Rectorului

 
 
 


Dragi profesori, dragi studenţi, 
 

Deschidem, iată, pentru a 100-a oară, anul de învățământ al Politehnicii timișorene. Vă doresc bun venit în anul academic 2019-2020, un an plin de provocări.
La 11 noiembrie 2019 intrăm în anul 100 al existenței noastre, iar 2020, când sărbătorim Centenarul, a fost declarat anul Politehnicii în Timișoara. Orașul a fost ridicat la rangul de Civitas Academica odată cu semnarea de către Regele Ferdinand, la 11 noiembrie 1920, a Decretului de înființare a Școlii Politehnice, Universitatea Politehnica Timișoara de azi, cea care a devenit, pe parcursul timpului, una dintre cele mai mari și renumite universități din Europa Centrală și de Est. Transformarea Timișoarei în oraș universitar a avut ca efect direct sporirea atractivității pentru investițiile de toate tipurile, păstrarea spiritului tânăr și inovator, promovarea imaginii de avangardă a științei românești și europene.

Dacă la începuturi - așa cum avea să declare rectorul de atunci, Victor Vâlcovici, la aniversarea de 10 ani a instituției - „Politehnica era ca un prunc nou născut... lipsea aproape totul”, acum, Universitatea Politehnica Timișoara, cea mai veche instituţie de învăţământ superior din vestul ţării, este inclusă în categoria celor mai valoroase instituţii de învăţământ superior, aceea a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie.

Conducerea Universităţii Politehnica Timişoara a fost preocupată mereu de asigurarea celor mai bune condiţii pentru studenţii săi. Doar în această vară am investit peste un milion de euro în reparații, renovări, reparații capitale și alte lucrări pentru deschiderea anului academic.
Spaţiile de învăţământ sunt generoase, cu amfiteatre modernizate, cu zeci de laboratoare moderne pentru cercetare sau pentru punerea în practică a noţiunilor teoretice învăţate, cămine modernizate pentru toţi studenţii săi, cantine şi restaurante studenţeşti, cea mai modernă bibliotecă universitară din ţară, baze sportive cum nu mai are nici o universitate din România. Iar toate facilităţile sunt puse gratuit la dispoziţia studenţilor. Mai mult, Universitatea Politehnica Timişoara recompensează performanţa academică, oferind printre cele mai mari burse din țară, atât din fonduri publice, cât şi din veniturile proprii, pentru studenţii care se fac remarcaţi prin performanţe la învăţătură, în activitatea de cercetare, de voluntariat sau de reprezentare a universităţii la diferitele manifestări şi concursuri ştiinţifice, culturale sau sportive.

Prestigiul de care se bucură universitatea noastră e reflectat şi prin acordurile încheiate cu aproape 400 de universităţi din toată lumea, ceea ce facilitează programele de mobilitate pentru studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cadre didactice, derularea unor proiecte comune de cercetare, participarea la manifestări ştiinţifice şi susţinerea diplomelor în cotutelă.

„Bobocilor” din anul I le mulțumesc că ne-au ales și le urez bun-venit în marea familie a Politehnicii. Vor urma câţiva ani de muncă, de învăţătură, dar şi de distracţie. Pentru voi, va urma o perioadă încărcată de evenimente. În 2020 e Centenarul Politehnicii, iar în 2021 Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană. Vă invit să vă înscrieţi şi în ligile studenţeşti, colegii voştri mai mari urmând să vă împărtăşească din experienţa lor, să vă ghideze în perioada de acomodare şi să vă antreneze în activităţile pe care le organizează. Aţi venit în universitatea noastră fiecare cu visele sale privind viitorul. Vă vom ajuta să le materializaţi, să vă construiţi cariera pe care o doriţi. Viitorul este al vostru!

Un bun-venit din nou în amfiteatre şi studenţilor din anii mai mari, care s-au preocupat de perfecţionarea pregătirii lor, care au reprezentat cu cinste universitatea la concursurile profesionale, ştiinţifice sau sportive, dar şi în cadrul firmelor în care îşi desfăşoară practica. Şi la acest capitol, Universitatea Politehnica Timişoara excelează. Are peste 200 de parteneri economici cu care are încheiate contracte de colaborare. Astfel, inserţia profesională a absolvenţilor este rapidă şi aproape de limita maximă. Mari companii din Timişoara, dar nu numai, cărora le mulţumim, au venit şi vin în continuare către Politehnica, susţinând activitatea didactică, pe de o parte prin amenajarea unor laboratoare, iar pe de altă parte prin susţinerea adaptării programelor de studii la noile realităţi ale pieţei muncii. În acest sens, a fost înfiinţat, în urmă cu şapte ani, Comitetul Director al Universităţii Politehnica Timişoara, care consiliază conducerea instituţiei privind măsurile de reformă a programelor de studii.

Dragi colegi, cadre didactice şi personal administrativ, mă bucur să ne revedem în noul an academic. Vă mulţumesc pentru activitatea desfăşurată până acum, atât în plan didactic, cât şi al cercetării, care a dus Politehnica timişoreană pe podiumul universităţilor din România în ceea ce priveşte producţia totală de lucrări ştiinţifice. Am fi poate chiar şi mai sus, dacă aceasta s-ar raporta la numărul de cadre didactice. Prin profesionalism şi performanţă academică sunteţi un exemplu demn de urmat pentru studenţii noştri.

Ca la orice început, pornim un nou an academic cu încredere şi speranţa că, împreună, ca o adevărată familie, vom duce mai departe prestigiul acestei şcoli şi vom construi un viitor mai bun pentru fiecare.

Vă urez un an universitar plin de realizări, împliniri profesionale şi puterea de a reuşi în tot ceea ce întreprindeţi!

 

 

Prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban,
Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara

 

 

 
 
Ultima actualizare: 2019-11-07
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +