Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mesajul Rectorului

 
 
 

 


    Dragi colegi și studenți,
 


Am început un nou drum al Politehnicii împreună, în anul Centenarului, în condiții diferite față de cele cu care ne-am obișnuit în ultimii ani. Chiar dacă, în acest context, nu ne este ușor, sunt convins că ambițiile noastre cu privire la evoluția Politehnicii rămân aceleași, și anume de consolidare a acestui edificiu academic care a stat la baza construcției moderne a Timișoarei, de redefinire a implicării comunității academice în viața Cetății, de reasumare a rolului călăuzitor pentru atâtea generații de studenți, prin deschiderea orizontului acestora cu privire la provocările viitorului.

Dorim să generăm și mai multe competențe în zona tehnologiei, să fim implicați total în dezvoltarea spiritului antreprenorial al studenților noștri, să influențăm major creșterea economică regională și să devenim un adevărat hub prin care să interconectăm extinderea companiilor din regiune cu zona de cercetare universitară și cu planurile de carieră ale celor care aleg să urmeze cursurile universității noastre. Pentru îndeplinirea acestui ambițios deziderat, ne bazăm în continuare pe parteneriatul cu mediul economic și societal, stabilit prin Comitetul Director al universității, prin implicarea acestuia în ceea ce înseamnă dezvoltarea cercetării și a curriculei universitare, precum și transformarea proceselor din universitate cu ajutorul unor antreprenori sau influenceri din mediul privat, absolvenți ai universității sau colaboratori în proiectele de cercetare-dezvoltarea în care este implicată Politehnica.   

Pășim pe un drum în care dinamica schimbărilor este cu totul alta, creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid. Avem avantajul că ingineria stă la baza majorității profesiilor, și nu vorbim despre viitor, ci despre faptul că această realitate este prezentă deja și se manifestă. Acest lucru ne oferă o poziție extraordinară, care în timp se va statornici, aceea de fundament pentru dezvoltarea de spații colaborative, în care tehnologiile stau la baza cercetării științifice și nu doar în cazul științelor exacte. În acest context, pe lângă parteneriatul deja stabilit cu principalele universități tehnice din România în cadrul ARUT, ne propunem o apropiere a spațiului academic din regiune, printr-o colaborarea mai strânsă în primul rând cu celelalte universități timișorene, colaborare care să crească de la etapa bunelor relații dintre cadre didactice, colective sau chiar facultăți și să aibă la bază un cadru instituțional care să faciliteze dezvoltarea unor proiecte importante în plan socio-economic sau să genereze demersuri comune la nivel național.

Vrem să introducem schimbări profunde la nivelul administrării universității, prin importul unor modele din zona privată, punând în prim planul preocupărilor noastre digitalizarea tuturor proceselor administrative ale universității, prin asigurarea unui schimb de informații bazat pe structuri de date moderne sau aplicații software cu stocare în cloud, asigurând o descentralizare decizională la anumite niveluri administrative ale universității și o creștere a transparenței în dezvoltarea unor politici financiare. Suntem preocupați de o îmbunătățire a comunicării dintre diferitele structuri administrative ale universității și de promovarea unor relații deschise care să asigure rezolvarea rapidă a tuturor problemelor care apar.

Pornim la acest drum cu o echipă de conducere dedicată acestor deziderate, formată din colegi promotori a ceea ce înseamnă spiritul Politehnicii, implicați total în realizarea acestor obiective, reprezentanți ai tuturor membrilor comunității universitare. Cred că reușita noastră nu este legată de o singură persoană și de ambițiile acesteia ci de o Echipă care poate construi un ansamblu și poate dezvolta politici care să aibă un impact major, pozitiv, asupra dezvoltării universității în noul Centenar care ni se deschide în față.  

Mă bazez pe implicarea dumneavoastră, a oamenilor Politehnicii, a tuturor colegilor implicați în activitatea didactică, de cercetare sau administrativă. Sunt sigur că aceste schimbări sunt așteptate de către dumneavoastră, dragi colegi, iar dinamica viitorului este în ton cu istoria primului secol de existență a universității noastre. Vă cunosc activitatea și vă asigur de consultarea în luarea anumitor decizii, de un tratament corect, în acord cu activitatea fiecăruia, chiar dacă, în unele cazuri, sunt convins că nu avem cum răsplăti pe deplin toate eforturile pe care le depuneți sau implicarea de care dați dovadă.

Sunt sigur, dragi studenți, că, dincolo de dotările foarte bune ale laboratoarelor noastre sau patrimoniul deosebit pentru spațiul universitar românesc, patrimoniu de care beneficiați, energia și implicarea voastră ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivele asumate iar atât în timpul studiilor cât și după absolvire veți asigura continuitatea prezenței Politehnicii timișorene între primele branduri academice ale României.

Suntem pregătiți pentru provocările care urmează și, dincolo de neajunsurile provocate de contextul epidemiologic din acest moment, consider că vom deveni o comunitate cu legături mai puternice. Îmi doresc să vegheați și să respectați recomandările celor abilitați să le dea astfel ca, atunci când ieșim din acest veritabil tunel, să fim cu toții sănătoși, plini de energie și putere de muncă pentru a putea contribui la ceea ce va fi Politehnica noului secol.

 

Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara

 

 

 

 
 
Ultima actualizare: 2020-06-02
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +