Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Universitatea Politehnica Timișoara, hub regional în domeniul microelectronicii

 
 
Universitatea Politehnica Timișoara, hub regional în domeniul microelectronicii

Universitatea Politehnica Timișoara, hub regional în domeniul microelectronicii

8 Iulie 2024

 

 

 

 

 

În contextul european actual, în care se pune un accent tot mai mare pe reducerea dependenței UE de microcipurile fabricate în alte zone și în care atât cercetarea în domeniu, cât și fabricarea acestora pe plan local a devenit o prioritate în Europa, Universitatea Politehnica Timișoara are potențialul de a deveni un adevărat hub regional în domeniul microelectronicii, având în vedere atât educația și cercetarea, cât și relația foarte bună cu mediul economic.

Acesta este contextul în care ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea, a efectuat luni, 8 iulie 2024, o vizită la Rectoratul Universității Politehnica Timișoara, unde a fost primit de rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, precum și de prorectorii responsabili cu activitățile de investiții, relația cu mediul economic, antreprenoriat, cercetare: prof.univ.dr.ing. Larisa Ivașcu, prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, conf.univ.dr.ing. Simon Pescari.

În cadrul întâlnirii, ministrul economiei a discutat pe tema proiectului de finanțare și dezvoltare a unor centre de cercetare în microelectronică și a unor laboratoare în cadru universităților tehnice, Universitatea Politehnica Timișoara având oportunitatea de a accesa o linie de finanțare pentru amenajarea și dotarea cu echipamente a 16 laboratoare, precum și pentru cercetare în domeniul microelectronicii, urmărindu-se crearea unui număr mare de specialiști într-un domeniu de vârf, oaspetele apreciind în special cercetarea din UPT și legăturile foarte bune stabilite cu mediul economic din regiune.

De cealaltă parte, reprezentanții UPT i-au prezentat ministrului economiei activitățile pe care le desfășoară universitatea, dar și unele aspecte din istoria și tradiția celei mai vechi instituții de învățământ superior din vestul țării.

„Am venit să înțeleg mai bine cum funcționează relația dintre universitate și mediul privat, desfășurăm în continuare proiectul împreună cu companiile implicate, care angajează absolvenții care finalizează studiile aici. Am rămas foarte plăcut impresionat de felul în care colaborați, ca universitate, cu mediul de afaceri, cu felul în care reușiți să aveți studenți foarte bine pregătiți, care să răspundă nevoilor reale din mediul de afaceri, dar și felul în care reușiți să creșteți pe cercetare-dezvoltare cu programe de masterat, de doctorat, care, cu certitudine, vor individualiza UPT în viitor, pentru că microelectronica devine un domeniu de foarte mare interes global, dar și în România, iar Universitatea Politehnica Timișoara va fi, cu certitudine, așa cum arată azi lucrurile, un vârf de lance, centrul de excelență, locul unde vor fi foarte mulți ingineri bine pregătiți pe acest domeniu, care poate să aducă avantaje evidente economiei românești, fiindcă putem veni cu valoare adăugată”, a declarat ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea.

„Proiectul este unul de angervură europeană, în care trei companii din România sunt beneficiari direcți pentru a dezvolta în domeniul acesta, al microelectronicii. Uniunea Europeană a realizat că toată producția de microelectronică este în Asia și ar vrea o dezvoltare aici pe niște cipuri mai inteligente, care să includă facilități mult mai mari, deci să fie mult mai mici, dar cu capacități de stocare și de prelucrare a datelor mai mare. Pe lângă cei trei parteneri direcți există 15 universități și institute de cercetare în calitate de parteneri indirecți. Politehnica este foarte bine plasată între partenerii aceștia indirecți. Noi suntem parteneri cu două dintre companiile implicate și dorim, în viitor, pe acest proiect, să dezvoltăm 16 laboratoare în domeniul microelectronicii”, a completat prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al Universității Politehnica Timișoara, responsabil cu activitatea de cercetare.

 
Universitatea Politehnica Timișoara, hub regional în domeniul microelectronicii
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +